Brev frå Steffen Kvamme

Hei folkens.

Eg tenkte eg skulle skriva eit lite brev om korleis eg har det i USA (mest symjerelatert). I USA har dei symjeklubbar nett som i Norge, men det er mest for yngre ungdommar i alderen 10-14 år, før dei begynner på High School. Siden eg ikke hadde noko anna valg enn å svømme for HSSB (symjeklubb i Green Bay) etter eg kom fram, måtte eg symja med litt yngre folk. Me hadde 5 treningar i veka, og det synest eg var litt lite så eg valgte å trena styrke i helgene. Når det nærma seg starten på High School season begynte fleire eldre svømmer å komme inn, for å forberede seg på den harde vintersesongen. Eg møtte mange kule og hyggelige personar og skaffa meg fort vener.

steffen-2

18. november starta highschool sesongen, men det var ikkje ein lett start for å sei det mildt. Første trening varte 2 timer og 30 min. Me delte opp banene med samme prinsipp som me har i Norge på stevner (dei beste får banene 4 og 3, og me hadde 6 baner). Etter ein del treninger fant eg ut korleis nivået var. Eg var blant dei 4 beste. Vi hadde ein som var **** bra på rygg, og det synest eg var heilt konge, siden eg er ryggsømjar og treng nokon og presse meg etter. Det er og ein god frisymjar og ein freshman (første år på High School) med eit vanvitteg tempo på fly. Vi blei fort gode vener alle sammen. No varier vi litt med treninger, på grunn av stevner. Sist veke hadde vi 4 morgen treningar og 4 treningar etter skulen, i tillegg til basis og styrketrening. Eg var ganske trøtt på slutten av den veka.

steffen-6

Det er ikkje store forskjeller på korleis vi trener i Noreg og her. Eg føler at det er litt meire fra startpallen her, som 10*50 har me annankvar dag. På tirsdag hadde vi først 4*400 medley så var det rett på pallen med 10*50 all in. Eg holdt på spy fleire gonger. Å skippe nokon yards er ikkje sett på som kult her. Eg har ikkje skippet ein einaste yard sidan eg kom, det er rett og slett ikke akseptabelt. Humøret er høgt gjennom hele treningen, selv om det er noko hardt i neste sett.

Å skippe nokon yards er ikkje sett på som kult her. Eg har ikkje skippet ein einaste yard sidan eg kom, det er rett og slett ikke akseptabelt.

steffen-7

Mitt første stevne var på onsdag. Eg trudde me skulle senke ned tempo eller i allefall dempe litt i antall yards, men det var fullt kjør. Med både morgontrening og basistrening før stevne på ettermiddagen. Selve stevnet er litt annleis enn norske stevner. Det stiller 4 personer i kval øving med 2 heat i kvar øving og, varsity er eit heat og junior varsity er det andre heatet. Dei to beste svømmerene frå highschool stiller i varsity. Så nokon ganger er det ikke plass til alle svømmerene for dei individuelle øvelsene, men det er alltid plass på stafetter. Stafetter er ganske viktig for highschool. Me samler opp på poeng i kvar øvelse og så blir det ein vinner blant klubbene. Denne onsdagen var det ett dual meet. Då søm vi berre mot ein klubb og det er om å slå den klubben i poeng totalt selvfølgelig.

steffen-5

steffen-4

Symjing blir meir en teamsport i USA føler eg, dei fokuserer ikke så mykje på kva tida di er så lenge du slår dei andre klubbane. I sånne dual meet er det berre 10 min mellom kvar øvelse. Så etter ei hard veke med trening og så lite pause, gjekk det ikke som eg håpte. Det var ein liten pers på 100 meter fri med en tid rundt 59.1 i meter og 100 rygg med 1.06 i meter, så var det stafetter. Tidene kommer til å forbedre seg når vi skal svømme stevner for å kvalivisere oss til state, håper eg. Da roer vi nok 100% ned og stevnene varer mye lengre. No er eg mest i treningsfasen med 8 symjetreningar og 3 basis/styrkeøter. Mål for året er å klare 2.04.20 på rygg i yards og 2.05.60 på IM i yards. Det er rekna som NM krav.

Nokon ting å tenke på om USA:

Me er rundt 22 symjarar med berre 12 dusjer, så du trur kanskje at det blir litt kaos i dusjen… Nei… Dei som er første og andre-klassinger på High School må visa repsekt til dei eldre. Så dei gir opp dusjen hvis me er litt sein ut av bassenget, ellers vert dei dytta vekk. Foreldre som leser tenker sikkert at det er bare dumt, men sånn har tradisjonen vert her lenge. Så sidan eg er rekna som en avgangselev i USA, utnytter eg den situasjonen. Sidan å ete ute er såpass billig i USA, går me ut og spis ofte etter treninger … Slapp av Marina og Even, det er mest sunn mat :D…

Utanom symjing koser eg med veldig. Eg har lite tid i uken til å henge med kompiser, men i helgene finner vi alltid på noe som kino, bowling eller å shoppe med noen jentevenner :D-…

PS: Eg skal ikke lyge, eg savner dere alle. Stor klem fra Kvammen

Legg igjen en kommentar